ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ
Αρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο…
Ένα βιβλίο διαφορετικό από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν. Η αξία του δεν έγκειται τόσο στο ότι αποτελεί μια ιστορική καταγραφή, που πραγματικά έλειπε και που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο στο ότι η συγγραφή του μπορεί να προβληθεί ανεπιφύλακτα ως πρότυπο ερευνητικής δημιουργίας, με παράλληλη χρήση Βιβλιογραφίας και αξιοποίηση της τεχνολογίας του Διαδικτύου. Υποδειγματικός εμπνευστής και δημιουργός αυτού του ερευνητικού επιτεύγματος, ο συγγραφέας του βιβλίου.
Ο Κώστας Ν. Ρόζος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου Νομικής Αθηνών, διά βίου δραστήριο και ακαταπόνητο μέλος Προστασίας Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Δ/ντής και εκδότης της εφημερίδας “Φρουρός της Ανατολικής Αιγιαλείας”, έρχεται τώρα ως συγγραφέας του βιβλίου “Αρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο…” να μας συγκινήσει, να μας αφυπνίσει μνήμες, να μας διδάξει, να συνεγείρει συνειδήσεις, να αναπλάσει όνειρα…
Φαντάζει εκπληκτικά αισιόδοξο να διαπιστώνει κανείς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πόσο ευεργετική και ωφέλιμη μπορεί να αποβεί η “χρονομηχανή” του διαδικτύου. Η αλήθεια είναι, όμως, πως καμιά “μηχανή” δεν γεννά από μόνη της ψυχή, συναίσθημα και γνώση, αν δεν της εμφυσά πνοή ζώσα, παλμό καρδιάς και εγρήγορση σκέψης κάποιος ερευνητής δημιουργός. Αυτό, ακριβώς, έκανε ο συγγραφέας Κώστας Ν. Ρόζος. Μετουσίωσε σε ιστορία (όχι απλά τοπική, αλλά στα όρια οικουμενικότητας του ανθρώπου) την αγάπη του για τον τόπο του, τον σεβασμό του προς τα πάθια των ανθρώπων, την σεμνότητά του απέναντι στη μεγαλοσύνη της ιστορικής αλήθειας, το δέος του προς την διδαχή του παρελθόντος, την συμπάθειά του στην ελπίδα, το δάκρυ και το όνειρο των παππούδων και προπαππούδων μας.
Δεν αποτιμάται με τα μέτρα και σταθμά της κερδοσκοπικής εποχής μας το αποτέλεσμα του ψυχικού και πνευματικού του μόχθου. Ποιος μπορεί – αλήθεια – να υπολογίσει πόσο λίγο ή πολύ κέρδος είναι για μας, ανθρώπους μιας εποχής που έμβλημά της έχει το “ο χρόνος είναι χρήμα”, το να ταξιδέψουμε Αρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο… και να συναντηθούμε νοερά και βιωματικά με το όνειρο των 791 μεταναστών από τα χωριά των σημερινών δήμων Αιγείρας και Ακράτας, να επιβιβαστούμε μαζί τους στα ατμόπλοια υπερωκεάνια και να αποβιβαστούμε – κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα – παρέα με τα δάκρυα της ξενιτιάς στο νησί της Ελπίδας του Αμερικανικού ονείρου;
Στις 160 σελίδες του βιβλίου (από τις εκδόσεις ΠΛΟΗΓΟΣ, με εξώφυλλο το ατμόπλοιο “ΛΑΚΩΝΙΑ” και φόντο τη λίστα με τα ονόματα των μεταναστών, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ντοκουμέντα) κυριαρχεί το συγγραφικό ήθος του Κώστα Ν. Ρόζου. Στοιχεία αυτού του ήθους: η τοπική και παγκόσμια ιστορική τεκμηρίωση σε σχέση με το θέμα, η λιτή και απέριττη προσέγγιση του ανθρώπινου συναισθηματικού πλαισίου, η ύπαρξη μέτρου και η αποφυγή οιασδήποτε υπερβολής, μα, κυρίως, – κατά τη γνώμη μου – η συμβολική λευκή σελίδα με το “Manifest” των μη ευρεθέντων συντοπιτών, που ανάγεται σε κατάθεση τιμής προς τον Άγνωστο μετανάστη!
Ο τέως Λυκειάρχης, φιλόλογος – θεολόγος κ. Δημήτριος Ράπτης στον Πρόλογο του βιβλίου εξαίρει δίκαια τον ερευνητικό ζήλο και την παιδεία του συγγραφέα.
Επαφίεται, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση, εις την Δημοτική Αρχή των Δήμων Αιγείρας και Ακράτας η απόδοση δημοσίας τιμής προς τον Κώστα Ν. Ρόζο για την προσφορά του με το βιβλίο “Αρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο…” και η άμεση μέριμνά τους ώστε να γίνει το βιβλίο διδακτικό απόκτημα και παράδειγμα προς μίμηση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας όλων των σχολείων της περιοχής, καθώς και όλων των οργανισμών και φορέων των δύο Δήμων.
Εύχομαι, του χρόνου τέτοια εποχή, το βιβλίο εκτός από την αγάπη και τον έπαινο των αναγνωστών, να το λαμπρύνει και ο έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών. Διότι η κοινωνία μας – και ιδιαίτερα οι νέοι – έχουν ανάγκη, πρωτίστως, από πρότυπα και υποδείγματα αρετής, όπως το πνευματικό επίτευγμα του συγγραφέα Κώστα Ν. Ρόζου.
ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

το νησί τής ελπίδας...

το νησί τής ελπίδας...